Odškodnění za psychickou újmu aneb co byste měli vědět

15.9.2024

Psychická újma je škoda, kterou může člověk utrpět v důsledku různých situací jako jsou nehody, trestné činy nebo pracovní stres. Na rozdíl od fyzických zranění, psychická újma není viditelná na první pohled, což často ztěžuje její prokazování a následné odškodnění. Proto je důležité spolupracovat s odborníky a právníky, kteří mohou poskytnout potřebnou podporu a vedení.

odškodnění za psychickou újmu

Jak prokázat psychickou újmu?

Psychická újma či duševní útrapy je náročné prokázat, nicméně existuje řada oblastí a kroků, které s tím mohou pomoci. Prokázání této nemajetkové újmy vyžaduje důkladnou přípravu a shromáždění důkazů. Díky dostatečnému důkaznímu materiálu máte větší šanci na získání odpovídajícího odškodného.

  • Lékařské posudky: Dokumentace od psychiatra nebo psychologa, která potvrzuje diagnózu a popisuje stav pacienta.
  • Svědectví: Výpovědi svědků, kteří mohou potvrdit změny v chování a v emočním stavu poškozeného.
  • Dokumentace události: Záznamy o nehodě, útoku nebo jiné události, která způsobila psychickou újmu.
  • Osobní deník: Vedení osobního deníku, kde jsou chronologicky zaznamenány zážitky, pocity a celkové psychické rozpoložení.
  • Další důkazy: Expertní posudky z oblasti duševního zdraví a další podklady, které s vámi rádi projdeme osobně během individuální konzultace.

Chci právní pomoc 

Jak žádat o odškodnění za psychickou újmu?

Jednání o odškodné je proces, který se může táhnout několik týdnů, měsíců, ale i let. K urychlení, a především k získání vyššího odškodného za psychickou újmu, vždy pomůže odbornost zkušeného advokáta. Neváhejte se na nás obrátit a rádi vám v této problematice, ve které máme mnoholetou praxi, budeme oporou. Rámcově žádost o odškodnění probíhá takto:

  1. Odborná lékařská pomoc – Pokud na sobě pociťujete duševní strádání a nepohodu, která má spojitost s nějakým negativním zážitkem či dlouhodobým stresem, vyhledejte a oslovte psychologa či psychiatra, který vám v první řadě pomůže na cestě ke zlepšení psychického stavu.
  2. Právní podpora – Posoudil odborník váš stav a jedná se o psychickou újmu? Obraťte se na advokáta specializujícího se na odškodnění – pomůžeme vám s důkazy, podáním žádosti i celým soudním procesem. Neváhejte nás kontaktovat.
  3. Sbírání důkazů – Shromážděte veškeré potřebné důkazy, jako jsou lékařské zprávy, svědectví, dokumentace události a další.
  4. Soudní řízení – Zastoupíme vás v jednání s odpovědnou protistranou, kde v prvním kroku zpravidla navrhujeme mimosoudní vyrovnání. Pokud nedojde k dohodě, obracíme se na soud.

Kdy vzniká psychická újma?

Psychická újma může vzniknout v různých situacích a z různých příčin. Obecně lze říci, že vzniká tehdy, kdy je člověk vystaven velkému stresu, emočnímu utrpení nebo prožil trauma. V naší praxi se nejčastěji setkáváme s obětmi dopravních nehod či s pozůstalými, kteří při nehodě ztratili blízkou osobu. Dále se jedná o oběti trestných činů (napadení, loupež, znásilnění, domácí násilí) či pracovní stres.

Pomůžeme vám získat odpovídající odškodnění za psychickou újmu

Odškodnění za psychickou újmu z dopravní nehody je často složitý proces, který vyžaduje důkladné prokázání škody. Pokud jste utrpěli psychickou újmu, je důležité se obrátit na odborníky a sbírat veškeré potřebné důkazy. S vhodnou podporou můžete dosáhnout spravedlivého odškodnění za své utrpení. Na této cestě vám rádi budeme oporou a pomůžeme vám. Neváhejte se na nás obrátit.

4